BIG – arkitektur i verdensklasse

BIG – arkitektur i verdensklasse

Grundet det store og projekt kaldet ”Cloud City”, som foregår i Spreeglee’s hjemby Aalborg, der lige nu er under ekstrem ombygning og i rivende vækst, har vi fundet en masse interessevækkende facts om det enorme arkitektfirma BIG, som har fået muligheden for at sætte deres præg på byen vi er lokaliseret i.

Selve navnet ”BIG” er en forkortelse af Bjarke Ingels Group, og er ledet af danskeren Bjarke Ingels. Han startede i 2001 firmaet PLOT sammen med sin daværende kollega Julien De Smedt, men de besluttede fem år senere at gå hvert til sit, hvilket betød, at Ingels i 2005 kunne starte sit eget. Virksomheden har den dag i dag 450+ ansatte imellem København, London and New York. Stjernearkitekten og hans firma BIG Group står bag samtlige indflydelsesrige projekter fra multikulturel udveksling, globale økonomiske strømme og kommunikationsteknologier, som alle sammen kræver nye måder at arkitektoniske og by organisationer på.

Bjarke Ingels fortæller om BIG og arbejdet med Cloud city på scenen i musikkens hus. (Aalborg)

BIG’s arkitektur fremgår af en omhyggelig analyse af, hvordan det moderne liv konstant udvikler og ændrer sig. Ikke mindst på grund af arkitekturen, urbaniseringen og indretning generelt, men også landskabsdesign, produktdesign og forskning. BIG er i øjeblikket involveret i en stort sum projekter i hele Europa, Nordamerika, Asien og Mellemøsten, alt lige fra den nye LEGO-bygning i Billund, den markante skyskraber på Manhattan til en kæmpemæssig by på Mars, som bliver et af arkitektfirmaets helt store satsninger i fremtiden.

Lego House i Billund.

Det interessante ved BIG er, at de også bekymrer sig om den stigende bevidsthed om, at klodens ressourcer desværre er begrænsede. Det drejer sig derfor for arkitekten om, at tage højde for temperaturforholdene. Bjarke Ingels udtaler, at de altid har måttet bygge på en anden måde i det kolde Norden end i det varmere Syden.
Men primitivt udseende og jordhuse agtige bebyggelser er ikke ligefrem en reklame for en økologisk bevidst boligstil, så det har ændret sig i takt med, at der er kommet en meget større økonomisk volumen i at bygge klimasikrende, ressourcebesparende, miljørigtige værker.

BIG gør sig altid umage for ikke blot at koge den arkitektoniske idé ned til det mest enkle, men de udfolder sig også så alt der bliver lavet, kan forklares til en femte klasses skoleelev på to minutter. Der laves projekter, et barn kan forstå – sjove og overraskende historier, der altid omfavner problemerne i stedet for at forsøge at skjule dem.

World Trade Center II (Bygningen i midten med de 5 skævt placerede blokke)

Bjarke Ingels sætter gerne sin person i spil sammen med værkerne. Han er i dag en slags levende reklamesøjle for BIG’s arkitektur, der med sin spektakulære ’in your face’ -attitude passer perfekt til verdens ambitiøse virksomhedsledere, og vi er her på Spreeglee privilegeret over at have hans murstenstykke ”Hot to cold” bog på lageret signeret af Bjarke Ingels og partner David Zahle. Bogen henvender sig mest til særligt arkitekturinteresserede verden over, men den har også interesse for dem der vil danne sig et indtryk af BIG’s globale betydning og ikke mindst de overvejelser, som arkitekter gør sig om bæredygtighed og ressourceforbrug.

Bogen Hot to Cold om BIG’s mange projekter.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *